top of page

Plastic op je gezicht?

Heb je ooit… plastic op je gezicht gesmeerd?

Ik ben bang van wel.


Want volgens een test door de Vrije Universiteit in Amsterdam blijkt dat een 50ml pot anti-wrinkle SPF15 dagcrème van een bekend TV merk (we doen niet aan namen, doet er nu even niet toe) uit de drogisterijen, maar liefst 1.5 miljoen stukjes microplastic bevat… Als je dit product gebruikt, smeer je per keer 90.000 deeltjes plastic op je huid!*


Maar wat is hier nu eigenlijk erg aan? “Als die grote merken het gebruiken zal het wel goed zijn toch?” “Dan zal het toch volgens de wet wel mogen”, horen we veel als opmerking.


Miniscule deeltjes plastic in mens en natuur

#Microbeads zijn ieniemienie deeltjes (bio)plastic, soms kleiner dan de doorsnede van een haar, met het blote oog niet waarneembaar. Volgens onderzoek kunnen deze deeltjes doordringen in de huid, in de bloedbanen van de mens, maar verdwijnt ook via het doucheputje in het water, in de oceanen in vis. De exacte gevolgen hiervan worden nog onderzocht en betwist door onderzoekers en de farmaceutische industrie, maar het lijkt ons niet gezond om plastic in je lijf te hebben, of het oceaan leven hiermee te bedoezelen. Sterker: het kan zo makkelijk uit een product gelaten worden, dus waarom zouden we dat niet doen?


Goedkoop smeermiddel

Maar nog even terug.. waarom worden microbeads überhaupt gebruikt als we weten dat er een risico voor mens en natuur is? Microbeads worden chemisch gefabriceerd en zijn daarmee een goedkoop smeermiddel voor met name crèmes, zonnebrand, maskertjes, scrubs, shampoos en conditioners. Alles wat lekker moet smeren dus eigenlijk.


Vrijwillige uitfasering voor 2020

De Big Beauties, de grote farmaceuten achter de grote drogisterij merken, hebben in 2015 beloofd om vrijwillig het gebruik van microbeads uit te faseren, voor 2020. De Big Beauties stelden in 2018 dat er al 97,6% minder #microplastics in personal care zouden zitten. Goed nieuws toch? Zou je zeggen…


De status

Helaas! De belofte van het uitfaseren bleek alleen te gaan om microbeads en niet alle andere vormen van microplastics, zoals microplastics gemaakt van bioplastics. Inmiddels is bekend dat ook bioplastics niet oplossen in de natuur. En deze werden allemaal niet meegeteld in de resultaten.


Ook de cijfers van de Big Beauties worden door diverse partijen met argwaan bekeken, want een studie uit 2019 liet zien dat in Polen minimaal 50% van de scrubs nog steeds ‘gevuld’ waren met microbeads**.


Maar waarom faseren ze het dan niet uit? Dat heeft voor een groot deel te maken met kosten, misschien wel het volledige deel. Microplastics zijn een zeer goedkoop bijproduct van de petrochemische industrie en om dit te vervangen zullen de recepturen van de producten moeten worden aangepast, wat ontwikkelingskosten betekent, alles opnieuw produceren, grote oude voorraden, nieuwe verpakkingen met de nieuwe INCI lijst (de ingrediëntenlijst) en je zult moeten werken met iets duurdere alternatieven. Als je miljoenen potjes verkoopt van een goedlopend product, dan snap ik wel dat de Big Beauties dit zo lang mogelijk uitstellen. Dit zijn miljoenen kostende operaties… en dat per product.


Verantwoordelijkheid

Wat wij, de founders van Food for Skin, Cathy en Angela, nu zo erg vinden, is dat bijna geen consument dit weet en het niet makkelijk is om een goede keuze kan maken. Want wie weet nu in hemelsnaam wat al die kleine lettertjes op de achterkant van het etiket betekenen? Niet te doen. Wij vinden dat die verantwoordelijkheid ook niet bij de consument zou moeten liggen, maar bij de producent.


Zero Plastics Inside

De #PlasticSoupFoundation heeft het waanzinnige initiatief ‘#Beatthemicrobeads’ geïnitieerd, met daarbij een aantal mooie tools. Zo kunnen merken die kunnen aantonen geen microplastics te gebruiken, het predicaat ‘Zero Plastics Inside’ ontvangen. Dat is al een prachtige manier om duidelijk te maken welke merken en producten zeker geen microplastics bevatten. Food for Skin heeft als droom dat dit mechanisme wordt omgedraaid: dat alle producten microplastics vrij moeten zijn en als ze er wel in zitten, deze producten een waarschuwing op hun verpakking moeten tonen met ‘pas op, dit product bevat microplastics’. Want het is toch van de zotte dat nu de merken zonder microplastics dit moeten aantonen? Dat is de omgekeerde wereld. De consument zou er op moeten kunnen rekenen dat er geen microplastics in de producten zitten. Een waarschuwing zoals bij voedsel ‘dit product kan sporen van … bevatten’, zou hier ook terecht zijn. Laat de producent die verantwoording nemen!


Beat the Microbead app

Maar tot die tijd zullen wij, consumenten, het zelf moeten controleren. Gebruik hiervoor de app #BTMB uit de appstore. En dat werkt super simpel: maak een foto van de verpakking of van de ingrediënten die je ziet staan in een webshop, maak een foto en je weet direct of dat product microplastics bevat. Gebruiken dus! Enneh: dan is het ook wel op zijn plaats om een vrijwillige donatie te doen voor het gebruik van de app op beatthemicrobead.org Met deze donaties wordt de app verder uitgebreid en onderhouden.


What’s next?

Aangezien de vrijwillige uitfasering niet lukt, wil de Plastic Soup Foundation er bij de EU op aandringen om in 2022 een ban te krijgen op het gebruik van alle vormen van microplastics in cosmetica. Daarom zijn zij een petitie gestart en hebben 35.000 handtekeningen nodig. Het goede nieuws is dat er al bijna 34.000 mensen getekend hebben. Nog maar 1.000 te gaan dus! Kom op, dat kunnen wij! Teken de petitie op https://www.change.org/p/european-commission-sign-this-petition-and-tell-eu-to-ban-microplastics-in-cosmetics en deel dit verhaal! Want alleen samen, maken we de beauty industrie schoon.


Food for Skin – clean & green skincare

Onze missie is om samen, de beauty industrie ‘schoon’ te maken


Wij, de oprichters van Food for Skin zijn absoluut geen wetenschappers, maar baseren bovenstaande mening op onderstaande input en overige onderzoeken. We vinden het belangrijk onze mening te delen, want wij vinden dat de consument recht heeft op eerlijke informatie!







Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page