top of page

Food for thought..

Waarom we Food for Skin gestart zijn? Wat ons doel is? Kort door de bocht: onvrede over het gebrek aan goedwerkende 100% natuurlijke huidverzorging en de ondoorzichtigheid van de Big Beauties (de cosmetica reuzen). Lees hieronder ons verhaal met daarbij een dikke boekentip over de zin en onzin van de cosmetica industrie.


Het zaadje werd geplant bij de zussen

In 2017 was Angela, één van de oprichters van Food for Skin, op zoek naar 100% natuurlijke huidverzorging. Na veel gelezen te hebben over wat er in huidverzorging zit, wilde zij namelijk het roer omgooien en geen microplastics, parabenen, chemisch parfum etc. meer op haar huid smeren, maar alleen pure producten, die echt werken. En dan ook graag een beetje eerlijk, want vaak wordt je een rimpelloze huid zonder pukkeltjes beloofd (yep, ook ik heb pukkeltjes, zelfs terwijl ik tegen de 50 loop), en dan werkte het even, maar had ik het gevoel dat mijn huid er uiteindelijk slechter van werd: droog en het gevoel hebben dat je nog meer moet smeren. Help!


En toen begon de zoektocht naar een passend merk, 100% natuurlijk, goed werkend, met aandacht voor mens en milieu. Angela sprak hier vaak over met haar zus Cathy, praktiserend natuurlijk huidverzorging specialiste, en diverse merken passeerden de revue. Er waren zeker merken die voldeden en ook goed werkten, maar Angela heeft nu eenmaal een zwak voor mooie merken en miste een merk dat èn goed werkt, èn zo duurzaam mogelijk verpakt is en er ook nog eens goed uitziet. Want hé, ook mijn badkamer moet er een beetje stylish blijven uitzien ;-). Dus na lang klagen en zoeken kwam mijn zus Cathy met de slimme opmerking: “maar waarom maken we dat dan niet zelf?”. En zo was het zaadje geplant.


Inspiratie uit de biologische moestuin van ‘Groene Tien’

We droomden hardop waar ons merk aan zou moeten voldoen: transparantie, eerlijkheid, 100% natuurlijk, maar vooral duidelijkheid: wat doet het product nu echt voor je? Wat smeer je nu eigenlijk op je gezicht? En: hoe kunnen we de oorzaak, de verstoorde balans in de huid barrière aanpakken, in plaats van symptomen zoals een te vette of te droge huid te bestrijden?


We zijn gestart met waar het zou moeten starten: wat zijn de perfecte ingrediënten om de huid barrière in balans, tot rust te brengen, zodat je gezichtshuid echt gevoed wordt, rustig wordt, voller wordt, een gezonde gloed krijgt, doorvoed is… Het woord ‘voeding’ kwam meermalen terug en dat bracht ons terug naar hoe wij, zussen, zijn opgevoed in het West-Friese Wognum: met veel groenten uit onze eigen moestuin, met als drijvende kracht onze moeder, ook wel gekscherend ‘Groene Tien’ genoemd. Onze moeder was een absolute voorloper als het gaat om biologisch tuinieren en al onze groenten kwamen al vanaf de jaren ’70 zonder chemicaliën op ons bordje. Als we vroegen “wat eten we vanavond?”, werden we er op uit gestuurd met een teiltje en mesje met de woorden “ga maar in de tuin kijken wat er klaar is om te oogsten”. Na een jaar van research over groenten en de huid, zijn we naar een professioneel natuurlijk formulator gestapt. Zij heeft onze recepten ontwikkeld op basis van onze ideeën en produceert deze voor ons en is alles netjes in een lab getest en vastgelegd volgens alle EU normeringen.


Boek ‘Het anti rimpel complex – de achterkant van de cosmetica-industrie’

Fast forward naar Januari ’20. Onze producten zijn gereed, prachtige reviews van klanten, nog veel werk aan de winkel, maar we zijn gestart! Joehoe!


In December kwam ik een artikel tegen in OneWorld (aanrader!) van Robin van Wechem over de zin en onzin van de cosmetica industrie. Ik complimenteerde de schrijfster en zij wees me op het feit dat ze hierover een compleet boek heeft geschreven. Direct besteld uiteraard! Tijdens de kerstdagen in één ruk uitgelezen, want wow, dit is precies wat ik bedoel! Dit is precies waarom ik mijn oude producten ‘zat’ was en dit was precies de reden waarom we uiteindelijk zelf gestart zijn. Wat Robin schrijft?


Dit staat er op de achterzijde van het boek:

“Je bent wat je eet, luidt het gezegde. Maar je bent ook zeker wat je smeert. Via onze huid dringt van alles ons lichaam binnen – crèmes, shampoos, mak-up, noem het maar op. Toch weten niet veel mensen wat er in hun dagelijkse portie cosmetica zit. En dat terwijl die vaak de oorzaak zijn van huidirritaties en allergische reacties. Bovendien worden sommige ingrediënten in verband gebracht met het verstoren van de hormoonhuishouding en zelfs kanker.


Dit boek gaat over de ware werking van cosmetica. Robin van Wechem deed jarenlang onderzoek en vertelt over de schoonheidscultuur die eist dat we steeds meer gebruiken en over de industrie die ons daar grif voor laat betalen. Ze plaatst kanttekeningen bij de manier waarop de veiligheid van cosmetica-producten wordt beoordeeld en kritiseert de macht van de industrie in dit proces. Maar vooral informeert ze ons over wat er echt in al die flessen en potjes in je badkamer zit, en daagt ons uit om zo betere keuzes te maken.” EN ZO IS HET!


Samen maken we de beauty industrie ‘schoon’

Onze missie is dan ook om samen (met anderen, want alleen kunnen we het niet hoor), de beauty industrie schoon te maken, van rotzooi, van loze beloftes, van misleiding en ondoorzichtigheid. Dat willen we doen met de volgende routekaart voor de komende jaren:

1. Consumenten bewust maken over de zin en onzin van huidverzorging ‘weet wat je smeert’. De komende tijd gaan jullie dus meer te lezen krijgen! Food for thought.

2. Zelf het goede voorbeeld te geven door duidelijk te communiceren wat er nu in de producten zit en waar dit goed voor is (zie de ingrediënten op onze site. NB: helaas moeten we wettelijk op de verpakking de INCI’s vermelden (Latijn/Engelse namen) en mag dit helaas niet in ‘gewoon’ Nederlands). Maar ook door te bewijzen dat het wel kan: 100% natuurlijk en 100% goede resultaten door de huid barrière te voeden, in plaats van te vullen. (gevalletje oorzaak/gevolg). En pfew.. daar moet nog veel aan gebeuren. Ook wij kunnen nog veel transparanter worden. Working on it!

3. Door samen, met andere natuurlijke merken, NGO’s en consumenten de beauty industrie transparanter te maken en het gebruik van natuurlijke ingrediënten te stimuleren. We zijn gestart middels een samenwerking met The Plastic Soup foundation om consumenten makkelijk te laten checken of je product microplastics bevat. Zij hebben nl. een super easy app gemaakt: Beat the Microbead. 1 foto en je weet het of je plastic op je gezicht smeert en door het riool spoelt. Niet fijn, maar je kunt het maar beter weten!


De komende tijden zullen we met regelmaat onderdelen van de problematiek, maar ook de bijbehorende oplossingen beschrijven in meer detail, dus we’ll give you more food for thought


Bestel hier het boek van Robin van Wechem (en nee

wij verdienen hier niet aan ;-) )

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page